Slider1.1
slider1
Slider2
Slider3
Slider4
previous arrow
next arrow

Binnenkijken bij architect Luc De Beir

Vanuit de achtertuin adem je de zeelucht in en zie je de zeemeeuwen vliegen

Architect Luc De Beir en zijn vrouw Diane De Beir – Monbailliu wonen in het prachtige Knokke. Al bij de eerste aanblik oogt de woning als een plaatje: wit gestucte wanden, gecombineerd met aluminium bekleding van RTEK en een rieten dak.

De sfeer van het strand en de duinen hebben ze doorgetrokken in hun tuin. Golvende lijnen, een schelpenpad dat leidt naar de voordeur, een terras van kiezels in beton gegoten met een wetlook coating, verschillende grassoorten en originele duinplanten.

Het is geen compacte woning, maar dat was een bewuste keuze. Het echtpaar wilde gebruik maken van de ruimte en spelen met perspectieven. “Het oude huis werd afgebroken en we hebben de toegangspoort verlegd”, vertelt Luc. Als je nu binnenrijdt, maak je een slingerbeweging door de tuin, wat het volgens Luc spannend maakt. Op deze manier zie je de mooiste zijde. De tuin die er lag was recht. Saai zelfs, durft Diane te zeggen. Zij koos voor de organische vormen die nu aanwezig zijn. Nu is het een heerlijk intiem plekje met een hangmat en buitendouche voor als ze terugkomen van zee.


“We zijn echt op ontdekkingsreis geweest”


De Stijl
“We zijn echt op ontdekkingsreis geweest”, vertelt Diane. “Zo komt het decoratieve glaswerk uit Tsjechië, de spotverlichting en het metaal dat op verschillende punten is toegepast komt uit Italië en het gerookt larikshout uit Duitsland.” Waar haar man met name de architectuur ontwierp, richtte zij zich samen met interieurarchitecte Ine Vande Cappelle op het interieur. “Alles is maatwerk, volledig zelf uitgetekend. We hebben veel gebaseerd op kunststroming De Stijl, die nu honderd jaar bestaat. De Mondriaanindeling kom je overal in huis tegen”, aldus Diane.

De raamdecoratie in de gehele woning is van Vervarcke Interieur.

Bijzondere materialen
“De volledige woning is op het zuiden gericht en aan de achterzijde zitten vrijwel geen ramen”, vertelt Luc. “We hebben gebruik gemaakt van weinig verschillende materialen voor het verkrijgen van eenheid. De materialen zie je steeds terugkomen. Er is veel gebruik gemaakt van glas, wat de woning transparant maakt.” Het aluminium onder de rieten kap is hetzelfde als het aluminium van de kozijnen geplaatst door RTEK. Daardoor lijkt de woning geen kozijnen te hebben op de bovenverdieping.

Ceppo Di Gre Natuursteen
Binnen zien we het bijzondere ceppo di gre natuursteen uit de Dolomieten dat is toegepast in de haardbank in de woonkamer en op de schouw in de keuken. Het Mondriaanmotief zie je terug in de verdeling van het staal tussen de blokken in.
Het natuursteen steekt mooi af tegen de PU gietvloer en de Corian keuken. Net als het gerookt larikshout in de keuken, de bibliotheekkast op het bureau, het haardmeubel bij de zithoek en op de slaap- en badkamers.

Van Kerschaever uit Maldegem is verantwoordelijk voor de ruwbouw van de woning.

Ook in de badkamer is boven de wastafel in de spiegelwand het Mondriaanmotief verwerkt.

Knap staaltje Mondriaan
De bovenverdieping heeft vier slaapkamers waarvan één met een grote inloopdouche, een ligbad, een lange wand met dubbele wasbak (mét Mondriaanindeling) en een dressing. Ook bevinden zich boven een werkplek en een televisiekamer voor de kinderen met een donkere wand en een loungebank op maat.

Opnieuw zien we een knap staaltje Mondriaan wanneer we naar de zolderverdieping lopen. De LED verlichting is op zo’n manier met het staal in de wand gecombineerd, dat het een kunstzinnige aanblik geeft. Het verlicht de trap naar de wellness- en fitnessruimte.


“Dankzij de zonnecollectoren gebruiken we in de zomer helemaal geen elektriciteit om water op te warmen”


De aluminium gevelbekleding is gerealiseerd door RTEK. Het prachtige rieten dak is gedekt door Rieten Daken Lambrecht.

Het dakterras
Op het dakterras bevinden zich de Viesmann heatpipes. Deze zonnecollectoren liggen achter een wand, waardoor ze van beneden af niet te zien zijn. Ze werken zowel in de zomer als in de winter en vriezen niet kapot. De warmte gaat erin en komt er niet meer uit. “Dankzij de collectoren verbruiken we in de zomer helemaal geen elektriciteit om water op te warmen.”

Met de lift naar beneden
De kelder is bereikbaar via de lift, net als de begane vloer en de eerste verdieping. Hier bevindt zich ook een stuk moderne techniek, naast de wijnkelder. Het is de plek waar alle techniek voor de domotica samenkomt. Alles in huis kan automatisch aangestuurd worden. Daarnaast bevindt zich hier ook de grondwater warmtepomp.

De architecten: “Het is iedere keer een beleving om thuis te komen.”

Praktische lift van Schindler.

Fotografie: Dré Wouters

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project: