Slider1
Slider2
Slider4
Slider3
previous arrow
next arrow

Moderne jaren ’20 woning | Caroline Braems

Het huis is een eeuw de toekomst in getild

Het lijkt aan de voorzijde een stijlvol maar eenvoudig huis uit de jaren twintig. Maar daarachter ligt een ruime, van alle hedendaagse gemakken voorziene woning, met zelfs een snufje ultramoderne techniek. In drie fases van renovatie, met lange tussenliggende perioden, hebben de bewoners van een Oost-Vlaamse villa hun huis definitief een eeuw de toekomst in getild.

“Dit huis is voor de eerste keer verbouwd aan het begin van de jaren negentig”, vertelt architecte Caroline Braems. “Toen was het enigszins bouwvallig en verwaarloosd en moesten alle grote zaken worden aangepakt, zoals het dak en de leidingen. Tien jaar later was er budget voor de eetkamer en de keuken en vorig jaar kon ik worden ingeschakeld voor the finishing touch.” In feite kun je de drie afzonderlijke verbouwingen ook zien als fases in één overkoepelend proces.

De ‘mooie’ kamer
De voorkamer is behouden en ingericht met een open haard, zetels en een wandkast vol boeken, maar ook met de oorspronkelijke glas in lood ramen en de marmeren haardmantels. Indertijd was dit ‘de mooie kamer’ en met dat idee is ook in de nieuwe inrichting behouden gebleven. De inkomhal geeft uit op een origineel wandpaneel dat een jachttafereel voorstelt. Het paneel is geschilderd door een overgrootvader van de bewoners. De metalen trap is nieuw, maar het maatwerk past in de stijl van het voorhuis. Het eerste hedendaagse element in dit deel van de woning is de kamer die werd getransformeerd tot huiscinema.

Het voormalige koetshuis biedt nu ruimte aan zestien personen

Architectonisch verbindingsstuk
De grote veranderingen vonden plaats aan de achterkant van het huis. Het vroegere koetshuis werd omgevormd tot een kamer waarin plaats was voor een lange eettafel met stoelen waaraan in totaal wel zestien mensen kunnen aanschuiven. Deze ruimte geeft toegang tot een terras met ligstoelen en jacuzzi. De langwerpige keuken vormt het architectonische verbindingsstuk met het bureau en het salon. De eigenaren hebben elk een drukke baan en oordeelden dat ze hun papierwerk liever verrichten in de ruimte die oorspronkelijk het salon was, dus werd er geswitcht. Geen van de kasten en laden heeft een greep of slot maar kunnen worden geopend via het domoticasysteem van Crestron.

Barcelona chairs sieren het nieuwe salon. Alle meubelen en tapijten zijn afkomstig van Art Nivo te Gent

Barcelona chairs sieren het nieuwe salon. Alle meubelen en tapijten zijn afkomstig van Art Nivo te Gent


“De langwerpige keuken vormt het architectonische verbindingsstuk met het bureau en het salon”


De keuken is gesitueerd in het stuk dat koetshuis en woning verbindt

De vroegere ‘mooie’ kamer, waarin zowel het glas in lood als de marmeren haarden werden behouden

Vaste routines programmeren
Het huis is niet alleen een mooie mix van heden en verleden, het biedt ook een blik vooruit. Casa Grande BVBA in Melle verzorgde de automatisering, van de toegangspoort vooraan tot de bewaking achterin het bos, en voorzag de villa van alle gemakken die Crestron domotica kan bieden. Het hele systeem is vanop je smartphone of tablet te bedienen en alle vaste routines zijn te programmeren. Alle installaties zijn aangesloten op het Crestron domoticasysteem, van audio tot airco, van video tot vloerverwarming. De kinderen kunnen in hun kamer zelf regelen hoe fris het ’s nachts moet zijn en wanneer de gordijnen sluiten en openen. En als je een feestje hebt hoef je alleen maar de partymodus in te schakelen. Het systeem kan eenvoudig worden aangepast en is voor Casa Grande via internet toegankelijk om eventuele storingen te verhelpen.

De huiscinema, een realisatie van Casa Grande

De huiscinema, een realisatie van Casa Grande

Devaere Interieur realiseerde de lambrisering in zowel de bibliotheek als de eethoek

De ruime kelderverdieping biedt onder meer plaats aan een wijnkelder

De ruime kelderverdieping biedt onder meer plaats aan een wijnkelder

De vergelijking met de kasteeltuinen van toen is niet eens zo overtrokken


“De vergelijking met de kasteeltuinen van toen is niet eens zo overtrokken”


De vergelijking met de kasteeltuinen van toen is niet eens zo overtrokken

Kasteeltuin
De waterpartijen en de treden in de tuin accentueren het geleidelijke diepteverschil. Het huis ligt hoger dan de tuin. Ook in stijl treedt er een volgende verandering op: van de Art Deco achtige elementen in het voorhuis en de modernistische in het achterste deel naar de achttiende-eeuwse in de achtertuin. De vergelijking met de kasteeltuinen van toen is niet eens zo overtrokken, want de tuin loopt via een breed graspad over in een enkele hectaren groot bos dat ook nog bij het huis hoort. De overgangen zijn overal bijzonder smaakvol verwerkt.

Geen gevecht tussen heden en verleden
Waar andere bewoners en andere architecten en installateurs kwistig de sloophamer hadden gehanteerd, hebben deze heden en verleden geen gevecht met elkaar laten aangaan. De overgang tussen stijlen en tijdperken zorgt juist voor harmonie en daarmee voor meerwaarde, vooral in woongenot. De eerste steen die in 1928 gelegd werd zal ook in 2028 nog zijn bijdrage leveren.

 

Fotografie: Dré Wouters

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project:

  • Architect, Caroline Braems
    Gent | 09 330 70 42 
  • Domotica, Casa Grande BVBA
    Melle | www.casa-grande.be 
  • Lambrisering bieb en eethoek, vervaardiging bureau in living, Devaere Interieur
    Oostrozebeke | www.devaere-interieur.be
  • Inbouw keukenapparatuur van Gaggenau, Maes Inox
    Harelbeke | www.maesinox.be
  • Meubelen en tapijten, Art Nivo
    Gent | www.artnivo.be
  • Bureau in de kinderkamers, schilderwerken, opkuisen van het parket beneden en boven, Kordekor
    Kortrijk | www.kordekor.com