Tijdloos wonen

Witblad ontwerpt uitzonderlijk interieur voor de ‘Patricia’

Op de Grote Markt van Kortrijk schittert de ‘Patria’, een volledig gerenoveerd historisch gebouw uit de 14de eeuw. De interieurarchitecten van Witblad ontwierpen de uitzonderlijke interieurs, in goede samenwerking met Architecten Adins-Van Looveren die het complex omvormden naar zeven appartementen en een commerciële ruimte.

Interieurarchitect Bob Bulcaen: “De Patria is een beschermd monument waarvan de oudste delen uit de 14de eeuw dateren, terug te zien in de middeleeuwse keldergewelven. In de loop der eeuwen had het gebouw meerdere functies. Het gebouw is vroeger een lakenhalle, school, weeshuis en ziekenhuis geweest. De bouwheer besloot uit pure liefde voor zijn stad de buurt nieuw leven in te blazen en de Patria te renoveren.”

Drie in één
“Eigenlijk kun je het als drie projecten in één beschouwen”, zegt Bob. “Het gebouw vormt één geheel, maar er is een duidelijk onderscheid tussen de drie entiteiten, ook wat het interieur betreft. In het historische pand zijn drie appartementen ondergebracht. Daar werden de interieurs gerestaureerd in oorspronkelijke staat.”


“Het gebouw vormt één geheel, maar er is een duidelijk onderscheid tussen de drie entiteiten”


De prachtige grote tegels, LEA Crystal White, zijn afkomstig van Devos Tegelbedrijf uit Kortijk

Respect voor het historisch karakter
“Door bijvoorbeeld zwarte en witte keukens te kiezen, hebben we een bepaalde neutraliteit in het interieur gecreëerd zonder de ziel van het gebouw uit het oog te verliezen. Tegelijkertijd kunnen de huurders een eigen invulling geven aan hun appartement. Bij ons ontwerp hebben we ervoor gezorgd dat het interieur de architectuur van Adins-Van Looveren versterkt. We hebben gekozen voor een duurzame en stijlvolle afwerking die past bij de uitstraling van deze luxeappartementen.”

Belgisch kraanwerk
Blikvangers in de eet- en leefruimte zijn zeker en vast de metersgrote schilderijen op vaste panelen langs weerszijden. Deze dateren ongeveer uit het einde van de 18e eeuw. De keuken is volledig op maat gemaakt. Om het meubel wat meer karakter te geven, werd gekozen voor zwart laminaat met een houtmotief in reliëf. Het werkblad werd uitgevoerd in Corian© en al het kraanwerk is van de Belgische firma rvb. Deze kranen behoren tot de exclusieve designcollectie ‘Tune’, ontworpen door Alain Berteau. In de keuken ligt, net als in de badkamer, een witte keramische vloer met marmerprint. De grote tegels, LEA Crystal White, werden geplaatst door Tegelbedrijf Devos.

Linnaeus uit Aalter legde de mooie parketvloer, afkomstig van parketspecialist Lamett

Spiegels zijn een verassing
“Ik vind het belangrijk om in mijn ontwerpen altijd enkele subtiele verrassingselementen toe te passen”, vertelt Bob.“Ik gebruik bijvoorbeeld graag spiegels om ruimtes te vergroten en te reflecteren. Voor de schouw in de slaapkamer hebben we gelakt glas gekozen in plaats van marmer, omdat het spiegeleffect de ruimte vergroot. Voor de plaatsing van het glas en de spiegels konden we een beroep doen op de Glascentrale uit Wevelgem.”


“Het koper refereert naar de koperen ornamenten, beelden en klokken in de oude gebouwen in de buurt van de Patria”


De ledverlichting door het hele huis is op maat gemaakt door Exterus uit Roeselare

Spelen met licht
De spiegels zijn niet het enige speelse element in het appartement, ook de verlichting zorgt voor leuke effecten. “Door het hele appartement werken we met ledverlichting, bepaald door op maat gemaakte ledlijnen door Exterus. “De ledverlichting wordt meestal in combinatie met de spiegels gebruikt. Dat is een subtiele verwijzing naar de kerken in de buurt. Daar valt ook het licht door de hoge ramen van boven naar beneden. Ook de koperen gevel van het hoekhuis heeft een link met de omgeving. Het koper refereert naar de koperen ornamenten, beelden en klokken in de oude gebouwen in de buurt van de Patria.”

Hongaars puntpatroon
Voor de vloeren is gekozen voor parket, afkomstig van parketspecialist Lamet. Het bijzondere eraan is dat het in een Hongaars puntpatroon ligt. Dat is een legvorm die niet zo vaak gebruikt wordt maar verwijst naar het historische karakter van het gebouw. In tegenstelling tot het visgraatmotief, geeft dit lijnenspel veel meer rust.

De autolift is gerealiseerd door PW Equipment

Tekst: Bo Bogaert
Fotografie: Tim van de Velde

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project: