Wirtz International | De tuin als symphonie

  • Wirtz International nv & Wirtz Tuinarchitectuur nv
  • Botermelkdijk 464
  • 2900 Schoten

 

Wirtz

De tuin als symfonie

De architectuur van een tuin ontwerpen verloopt minder strikt dan die van een gebouw, maar de parallellen zijn groter dan de verschillen. Al was het maar omdat je in beide gevallen sterk rekening houdt met de omgeving en de gebruikers. Peter en Martin Wirtz van Wirtz International weten daar alles van.

“Als tuinontwerper werk je vanuit de buik en het hoofd. Je kijkt veel, je tekent veel, gomt ook weer heel wat uit, en je zoekt naar een element dat als een ruggengraat kan fungeren”, zegt Martin. “Daarom werken wij graag met hagen, met rijen van bomen of struiken, met waterpartijen of paden. Zoiets eenvoudigs als een terugkerende glooiing kan al eenheid scheppen in de tuin, ook tijdens de wintermaanden. Dat kale seizoen moet je altijd voor ogen houden als tuinontwerper: hoe ziet het er dán uit? Tijdens de zomer kun je veel verhullen met bloemen en bladeren, maar in ons klimaat is de tuin toch een kleine zes maanden van het jaar zo goed als kaal. De winter toont de naakte waarheid over de tuin. Als ze ook dan nog de bewoners rust en schoonheid schenkt, ben je goed vertrokken.”

Wirtz International | De tuin als symphonie

Wirtz International | De tuin als symphonie


“De winter toont de naakte waarheid over de tuin”


Wirtz International | De tuin als symphonie

Een tuin leeft en groeit

Het creëren van een tuin heeft wel wat weg van het musiceren van een symfonie: je hoort de eerste klanken maar nog niet de laatste. Daar komt nog bij dat een tuin leeft en groeit. Het ontwerp komt pas volledig tot zijn recht als de bomen en struiken volgroeid zijn. In de tussentijd zijn ze kwetsbaar voor ziekte en droogte. “Dat laatste is een extra stressfactor in ons werk”, geeft Martin toe. “Daarom is een goede kennis van planten van essentieel belang. Wij bezoeken geregeld de kwekers die ons leveren, maar we staan ook altijd open voor nieuwe plantensoorten. Ik ben het helemaal oneens met collega’s die vinden dat je enkel inheemse planten mag gebruiken. Dat heb ik weleens ‘groen fascisme’ genoemd. Mijn vader heeft na de Tweede Wereldoorlog in Vlaanderen de buxus populair gemaakt en later ook vele magnolia’s, bepaalde siergrassen, Malussen, Japanse kerselaars, etc. Mijn broer en ik hebben dat voortgezet en er andere aan toegevoegd. Bijna was er zelfs een buxus naar Jacques Wirtz genoemd maar de Nederlandse kwekers waren de Belgische die dat voorstelden net te vlug af met een andere naam.”

Wirtz International | De tuin als symphonie

 ____
Tekst: Jeroen Kuypers
Fotografie: Wirtz International

 


Van Egmond Totaal Architectuur

Wirtz International


“Wij kijken nauwgezet toe op de detailafwerking: we gebruiken het volledige potentieel van elke plant om unieke buitenruimtes te ontwerpen.”
__
Alle projecten en blogs van Wirtz International bekijken?